Råd og Tips

Enten det er noe du ikke får til, noe du lurer på før du setter i gang, forsøker vi å svare på dette på disse sidene. Og finner du ikke svaret her, kommer du innom, og får en grundig forklaring av vårt fagpersonell.

Høytrykksvaskere

Lagring av høytrykkspyler.

Du klarer ikke tømme hele systemet for vann. Maskinen skal derfor lagres frostfritt. Alternativt kan du bruke konserveringsveske for høytrykkspylere, som beskytter mot frost, og samtidig beskytter pumpen. Dette fører til lengre levetid for din maskin. Typisk frostskade er håndtaket (pistolgrepet) og vannrør inn og ut av pumpen.

Maskinen spyler støtvis

Om det kommer et lite sandkorn inn i høytrykksdysen, vi det sperre for vannet som skal ut av pumpen. Maskinen vil da slå seg av og på i hurtig tempo. Løsning: Ta av strålerøret, og sjekk dyseåpningen. Et sandkorn kan vanligvis fjernes med en nål eller binders.

Maskinen slår seg av og på når jeg ikke spyler

Da har det oppstått en lekkasje. Hvis du kan se hvor vannet kommer fra, kan du selv lokalisere lekkasjen. Er det eksempelvis O-ringen på høytrykksslangen som er skadet, kan denne byttes selv. Dersom du ikke kan se noe vann, tyder dette på en innvendig lekkasje. Lever maskinen inn til oss, og få den igjen dagen etter.

Min høytrykksvasker suger ikke opp rengjøringsmiddel

Høytrykksvaskeren kan kun suge opp rengjøringsmiddel ved lavtrykk. Bytt om til lavtrykk på strålerøret (se bruksanvisningen). De minste maskinene som ikke har denne muligheten, jobber på lavtrykk når du tar av strålerøret.

Prøv også å rengjøre sugeslange og filter

På enkelte maskiner er det en mengderegulering, enten som en bryter på maskinen, eller som justerbart filter. Står denne på 0, får du ikke ut kjemi.

Kan lakken på en bil rengjøres med høytrykksvasker?

Ja, naturligvis. Det er flere måter å gjøre dette på

 1. For fjerning av grov skitt er det vanligvis tilstrekkelig å skylle av bilen med høytrykk
 2. Dersom rengjøringen skal være grundigere, må man bruke bilshampo eller avfetting.
  • Innstill høytrykksvaskeren på lavtrykk.
  • Stikk kjemislangen ned i såpekannen, eller fyll maskinens innebygde såpetank med bilshampo. Oversprøyt bilen nedenfra og opp med rengjøringsmiddel.
  • Til slutt skylles bilen ren med høytrykk, vask nedenfra og opp.
 3. For grundig rengjøring må det brukes vaskebørste.
  • Stikk RM-slangen ned i rengjøringsmiddelbeholderen (evt. ha såpen i såpetanken på maskinen).
  • Sett vaskebørste på høytrykksvaskeren. Dermed kan du vaske bilen ren med vaskebørste og rengjørigsmiddel

Til slutt skylles bilen ren med høytrykk

Kan maskinen suge vann fra beholder med regnvann?

Ja, men bruk alltid sugeslange med filter. Art. nr. 4.440-238.0

Fyll sugeslangen med vann og fest den på maskinen uten hurtigkobling (gardenakobling) Stikk den andre enden av sugeslangen i regnvannet. Koble høytrykksslangen til maskinen. Ta strålerøret av høyttrykkspistolen før du starter maskinen. Betjen høytrykkspistolens avtrekker, slik at denne åpnes og maskinen starter. Dermed kan luften som befinner seg inne i maskinen lett komme ut og høytrykksvaskeren kan begynne å suge opp vann

Varmtvannsvasker varmer ikke vann (industri)

En 3fas maskin varmer ved korrekt dreierettning. Dersom pumpen går som normalt men varmen ikke virker, er ofte årsaken at fasene går feil vei. Bytt om to av fasene slik at dreierettning blir motsatt, så virker det sannsynligvis som det skal. Ved riktig dreierettning skal du kunne kjenne at det blåser ut fra maskinens skorstein. Flyttes maskinen ofte bør man bruke støpsel med fasevender.

Dampvaskere

Rengjøring med damp foregår helt uten såpe og kjemikalier. Vannet varmes opp til 145 grader i beholderen. Med damppistolen slipper du dampen ut i kontrollerte mengder og den løser opp de mest gjenstridige skitt og fettpartikler. Damp har enestående gjennomtrengningsevne og nøytraliserer bakterier og smittestoffer.

Tanklokket lar seg ikke åpne?

Årsak:
Kjelen står fremdeles under trykk.

Løsning:
Trykket må avlastes:
Slå først av oppvarmingen, koble deretter inn damptilførselen (på maks.), betjen bryteren på håndtaket til lokket lar seg åpne.
Dersom tanklokket fremdeles ikke kan åpnes, ta kontakt med utsalgsstedet

Det kommer mye vann i stedet for damp?

Årsak:
Vanntanken er for full
Maskinen er ikke fullstendig oppvarmet enda
Regulatoren står ikke på damptrinn
Kondens/damp etter et lengre avbrekk i rengjøringen

Løsning:
Vanntanken skal være maks. 3/4 fylt
Vent til maskinen er fullstendig oppvarmet
Sett regulatoren på damptrinnet
Det vil etter kort tid automatisk komme damp igjen

Det kommer ingen damp?

Årsak:
Oppvarmingen er ikke innkoblet
Damptilførselen er ikke innkoblet
Maskinen er forkalket

Løsning: Koble inn oppvarmingen
Koble inn damptilførselen
Avkalk maskinen med RM 511.

Dampvaskeren bruker svært lang tid på å varme opp?

Årsak
Maskinen er forkalket

Løsning:
Avkalk maskinen med RM 511. Dette gjøres ved å helle kaldt vann i beholderen, sammen med avkalkingsmiddel. Ikke sett på korken og la den stå til dagen etter. Hell så ut vannet igjen, og maskinen er ferdig avkalket. Mengde RM 511 som skal brukes avhenger av hardheten på vannet.

Dampvaskeren varmes ikke opp i det hele tatt?

Årsak:
Den elektriske ledningen er ikke montert riktig eller sikringen for strømtilførselen er gått
Vanntanken er tom

Løsning:
Kontroller ledning og sikring
Fyll vann i vanntanken (maks 3/4).

Dampvaskeren "blåser ut"?

Årsak:
Damp strømmer ut gjennom sikkerhetsventilen, alle systemer kobles ut

Løsning:
Dette problemet kan kun utbedres av en servicemontør

Reservedeler

Proffia er opptatt av å ta godt vare på sine kunder, og fører derfor et stort delelager til maskinene vi selger. Proffia selger altså kun reservedeler til maskiner kjøpt hos oss, men reparerer alle merker innen rengjøring og hage/park på vårt verksted. Unntaket fra regelen er for Stiga, der vi ukentlig bestiller reservedeler fra Sverige til modeller fra Jula, Jernia, Plantasjen og andre som fører rimeligere varianter av maskinene vi selger.